O relație interpersonală este o asociere puternică, profundă sau destul de apropiată între două sau mai multe persoane a cărei durată poate fi scurtă sau până la întreaga viața. Această asociere se poate baza pe deducție, dragoste, solidaritate, interacțiuni de afaceri sau alte tipuri de angajamente sociale. Ființele umane se nasc cu abilități și nevoi sociale și sunt modelate de experiențele lor rezultate din interacțiunile cu ceilalți.
Atunci când sunteți bine fixați în curentul vieții voastre, iar zilele vă sunt pline de bucurie, creativitate și grija pentru sine și ceilalți, veți fi dirijați în mod natural înspre relații care vor prețui și vor respecta energia, optimismul și linistea pe care tocmai le-ați găsit. Aceste relații vor fi diferite de toate celelalte pe care le-ați trăit până acum deoarece ele se vor construi pe fundamentul grijii de sine.
Relațiile interpersonale
Relațiile interpersonale sunt formate în contextul influențelelor sociale, culturale și de alta natura. Contextul poate varia de la familie sau relații de rudenie, prietenie, căsătorie, relații cu asociații, muncă, cluburi, cultură și lăcașe de cult. Aceastea pot fi reglementate prin lege, obicei sau de comun acord și reprezintă baza grupurilor sociale și a societății în ansamblu.
Relația - un sistem dinamic
Relațiile interpersonale sunt sisteme dinamice care se modifică în permanență în timpul existenței lor. Ca și organismele vii, relațiile au un început, o durată de viață și un sfârșit. În timp ele tind să se dezvolte și să se îmbunătățească în funcție de modul în care oamenii se implică prin cunoaștere reciprocă, prin apropiere emoțională. Sau pot să se deterioreze treptat iar oamenii implicați în ele își continuă viața intrând în relații noi.
Relația sănătoasă
Psihologia pozitivă susține că o relație sănătoasă nu este o relație care este doar funcțională. Relațiile sănătoase sunt construite pe o bază de atașament securizant și sunt întreținute cu afecțiune și comportament pozitiv. Din punct de vedere al abilităților sociale, se vehiculează ideea că persoanele care au abilități de comunicare și manifestă aceste abilități în cadrul relației, au sanse foarte mari ca să dezvolte o relație satisfăcătoare, mai mult decât doar funcțională.
Foto: www.PhotoRack.Net